Saturday, August 7, 2010

TALAM BERAS

Asalammualaikum Wr Wb

I did this for 2 reasons.
First, this one of my favourite kuihs.
And secondly, I needed a back-up plan just in case my cheesecake tak menjadi.
I ended up bringing both to DuaM.
Alhamduillah dua2 menjadi
although cheesecake tu ada masalah teknikal (baca post before this) sikit. LOL!

Inilah dia

TALAM BERAS
Resepi from: Kak Ayu (Curlybabe's Satisfaction) (click)

Tak kuasa nak posing cantik2 pasal dah lambat. Yang penting, pakai pinggan baru....lol!

Bahan-bahannya:

Lapisan bawah:
150g tepung beras
21/2 cawan santan (625ml)
1 sudu teh garam












Lapisan atas:
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan santan
1 cawan air gula melaka dicampur 1 tbsp gula pasir(larutkan dulu)**
3 biji telur
1/2 sudu teh garam













**air gula melaka diperolehi dengan didihkan seketul gula melaka dan air. Gambar dibawah menunjukkan ia dilarutkan dengan gula.

Cara-caranya:

Sediakan kukusan. Seperti mengukus kuih2 talam yang lain ataupun Putri Salat, tutup kukusan dibalut dengan kain, agar wapnya meresap sewaktu process mengukus dan titisan air tidak jatuh keatas permukaan kuih dan merosakkan kuih kita.

Lapisan Bawah:


Kacau tepung dengan santan dalam mangkuk. Masukkan juga garam. 
Kacau sebati.




 Bila dah sebati, tapis dan tuang adunan dalam loyang.



 

Ini langkah PENTING!
Letakkan loyang dalam kukusan yang tengah mendidih airnya. Kacau adunan sampai adunan agak2 bergentel. Tutup kukusan dan kukus dalam 20 min atau sampai masak. Sementara itu, buat lapisan atas.



Lapisan atas:




Pukul telur


 
 

Dalam bekas yang berasingan dan sedikit besar, campur bahan2 lain dan juga telur. Pukul hingga sebati.





Tapis adunan.






Tuang adunan ke atas acuan yang mengandungi lapisan bawah yang dikukus tadi. Pastikan lapisan bawah dah masak baru masukkan lapisan atas ye.






Kukus lagi selama 15 - 20 min atau hingga masak.







Siap dipotong untuk dibawa ke Dua M
Resepi Talam Beras sememangnya akan tersenarai dalam resepi2 yang pasti akan dibuat lagi.
Taste just right.
Cuma I'm wondering macam mana nak gelapkan lagi warna lapisan atas.
Kak Ayu punya has a very chocolatey colour.
How ekh Kak Ayu? Zam da pakai dua ketul gula melaka dalam adunan air gula melaka tu.
Tapi tetap pucat.
If you are reading this Kak Ayu, ada tips2 tertentu?
After my few attempts on kuih-muih melayu, 
one thing for sure that I knew is that
I SUCK (pardon my french) AT POTONG-MEMOTONG KUIH!!!
Buruk seburuk-buruknya kuih2 kita bila dipotong.
LOL!

Walau apa pun, 

ANOTHER PAT ON THE BACK ZAM!!!!

Wassalam

4 comments:

  1. Salam Zam,
    First k ayu nak ucapkan terimakasih kerana sudi mencuba, resipi talam beras ni.

    Zam, ni orang Singapore ya?. and definitely you are a guy right?..nama Zamri tu..I really salute you cos, as a guy you have succeeded in making kuih!!..bayangkan akak tak pandai terus until a few years back when I quit my job...!baru nak berjinak2 dlm main masak2 ni..hehe..

    ok back to business..banyak songeh pulak eh..hehe, pucat sebab gula melaka yg zam pakai memang jenis yang pucat..samalah macam akak punya lepat ubi..kalau dapat gula melaka yg original gelap lagi best..tapikan kadang2 akak play cheat tau, I added chocolate colouring..to make it darker, itu pun depends, kadang2 lucky gelaplah dia kalau tak tetap pucat juga..

    then api tak mau besar pakai sedang aje..kukusan make sure airnya tak jatuh atas lapisan atas tu..hope it helps, ya zam..

    Well overall you did deserve a pat on the back!!! Well done..

    ReplyDelete
  2. Wow! Cepat.com kak ayu reply...

    Yes kak, I'm local. And definitely a guy. hahaha...alah akak takyah kerja lah. Duk umah produce lagi resepi banyak2 so kita boleh try...Hehehehe...abang kan iron rice bowl. Guardsman pulak tu. Btw, kalau abang kenal,(mesti kenal punya lah) Senior Warrant Shamsuddin yang mata juling tu my relative. Hehehe

    kalau nak dapat yang asli punya gula melaka, kena pegi melaka lah ni? Zam pakai gula melaka or some of them call gula nira yang dari Bawean. I did thought of putting the chocolate colouring tapi takut lain pulak jadinya. Asal pandai jangn pandai2...hhahaha but since kak ayu dah test-drive pakai colouring, will definitely give it a try.

    And ya...I did cover the kukusan punya tutup dengan kain so tak menitis air nya. Masa buat putri salat pun I buat gitu. Baca pat MAT GEBU punya blog....

    Thanks kak for visiting my blog and commenting. FYI, ur blog is one of the few yang Zam selalu singgah untuk resepi2 local. Hee.....

    Teruskan bersilatuhrahmi di alam siber ye....

    ReplyDelete
  3. salam kak! Maaf ganggu. nak tanya lagi sikit. maklumlah kita ni daif sikit. My kuih kan bila da siap, atasnya lekak lekuk. tak cantik and rata. ada petua untuk rectify this prob?

    and secondly, how to cut the kuih nicely and easily without smudges. was told kalau pakai acuan springform senang. it helps removing the kuih from the acuan easily. but the cutting wise?

    harap kakak dapat membantu ye. thanks!

    ReplyDelete
  4. walkslm, zam,
    ok dulu pun bila akak buat kuih yg macam gini atas dia tak rata, some blogger kasi tips, suruh masak dulu adunan atas tu macam agak2 naik wap then straight away tuangkan keatas 1st layer..api gunakan jangan pakai api besar api sederhana aje..to play safe lagi, cover your loyang with aluminium foil so that air tak jatuh dalam loyang, although you covered with kain, sometimes air tetap jatuh when the kain dah basah..

    normally akak, alas loyang dengan plastic cling wrap before i put the first adunan, then minyak sikit..kalau tak nak smudge, potong kuih bila dah betul2 sejuk and using plastic knife..
    as for using springform tu, akak belum pernah try..

    tips2 yang kat atas ni, pun akak baca tru comments yang orang kasi and akak dah cuba..

    ReplyDelete