Thursday, August 19, 2010

DAGING KUNYIT BERKENTANG

Assalammualaikum Wr Wb...

Fuuuhhh!!!!!!! (clear dust)
Berabuk lah pulak tempat ni...lol!
Bukan apa, for the past few days tengah sibuk siapkan material untuk Mini Monsters.
I have a play coming up at Telok Kurau Primary School and 
Projek 3K collabaration with Mendaki.
Kefala fusing.......

Anyway this was for Iftar last Tuesday.
Opened up the fridge and saw something which is not supposed to be there.
BEEF!!!!
Like I mentioned in earlier posts, this household rarely eat beef.
Thus when I saw it on the fridge, I was more than thrilled to cook it.
I miss eating meat! (no pun intended)

Got the recipe from my online Guru, Kak Ayu (click name).
Cita2 tinggi...mula2 nak masak Daging Hitam Manis.
Lepas tu tukar nak masak Daging Semur tapi memandangkan kita baru tau tentang kehadiran
daging ni pada pukul 5.30 petang, masak jelah resepi dekat blog Kak Ayu ni.
Resepi ni pun dah menjelajah rupanya. 
Kak Ayu dapat dari Che Mat Gebu who I don't know got it from where.
Ladies and gentleman,

Daging Kunyit Berkentang
Resepi dari: Kak Ayu (curlybabesatisfaction.blogspot.com)


Bahan-bahannya:

300 gram daging batang pinang - hiris nipis, cuci dan toskan
1 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
*ketiga2 bahan ini ditumbuk lumat
1 biji kentang
- kupas kulit, potong dadu lalu digoreng
1 biji bawang besar
- dihiris kasar
1 biji lada merah
- dihiris
1 biji lada hijau
- dihiris
1/2 cawan air
2 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa













Cara-caranya:

Daging digaul dengan bahan tumbuk lumat hingga rata, perap selama 1 jam (seeloknya semalaman)




Panaskan kuali, masukkan daging tadi, kacau dan tuang air. Bila mendidih, kecilkan api dan masak hingga daging lembut.


Masukkan minyak masak, gaul rata dan biar daging sedikit garing.




Tambah kentang, hirisan bawang, hirisan cili hijau/merah dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau rata dan masak hingga bahan2 tadi layu sedikit.



Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah

Wassalam

No comments:

Post a Comment