Thursday, August 19, 2010

PUTRI SALAT 2

Assalammualaikum Wr Wb...

Apasal PUTRI SALAT 2?
Because it's the 2nd recipe I tried in doing Putri Salat
 It's from from Kak Ayu. (click name)
This one receives a thumbs up from all her family members.
As for my family, everybody else also give the thumbs up.
Except me and Bik Idah. LOL!

Bik Idah said, it is not sweet enough.
I told her that I had been warned about it because  
Kak Ayu's family don't take stuffs which are too sweet.
I follow the recipe because I believe we have to train to take less sweet stuffs.
Prevention is better than cure. 
Betul tak Kak Ayu?

As for me, I'm ok with the taste except that I prefer the top layer to be soft.
This one is a bit kenyal.
Bik Idah said, add more eggs.
Mama Lala also said the same thing, that if I'm using tepung gandum.
Tepung gandum will result it a more kenyal top, so used 5 eggs instead of 3.
She suggested me using tepung beras instead since it is soft and just use one egg.
Looks like I will be in a quest of producing my perfect Putri Salat these few days. LOL!

BUT....
everybody was in awe at the look of my Putri Salat.
I followed Kak Ayu's advise.

Untuk lapisan atas yang cantik,
adunan untuk lapisan atas dimasakkan sebentar.
Tak payah masak sampai mendidih.
Masak setakat keluar wap dan terus matikan api dan tuang ke lapisan pulut yang telah masak.

I followed her advise to the T and the result.....

this was after an hour of steaming. cantik kan permukaan dia......
at last...no more uneven top surfce!

I was told to do the method of cooking the top layer for all kuih talams.

THANK YOU KAK AYU!

Siapa nak resepi Putri Salat yang amat sesuai untuk 
mereka yang tak boleh/tak suka makan manis2 ni 
nilah dia...(kita cut and paste dari blog Kak Ayu. Mintak halal ye kak...)

PUTRI SALAT
Resepi dari: Kak Ayu (curlybabesatisfaction.blogspot.com)

amidst all the other perfections, my cutting is still horrible. aiyah...must go meet Kak Ayu for hands on practical! LOL!
Bahan-bahannya:

Bahan lapisan bawah:

500gm beras pulut
400ml santan cair
1 st garam
2 sm minyak
Bahan lapisan atas:

120gm tepung gandum
3 sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 st garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 sudu teh  pandan paste)

Cara-caranya:

Untuk lapisan bawah:

A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas: 

1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....

PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!! (peringatan yang amat berguna)

Kalau ikut resepi nya betul2 InsyaAllah jadinya pun betul....lol!

Wassalam

3 comments:

  1. salam zam,
    apasal, atasnya macam dah terlalu masak zam?..
    zam masak atasnya tu lama sangat ke?..nampak macam keras atas tu..yg akak punya tak keras & kenyal..lembut aje atasnya..it shouldnt be kenyal dear..did u follow the water amount correctly?..zam buat 1 adunan ke 1/2 adunan?..kalau 1/2 adunan telur zam pakai berapa?...


    pat manis tu..biasalah..akak ni kan penawar orangnya..kiki..next time u adjust ikut ur preference tau....

    huh nak practikal?..hehehe..akak cabut dulu..
    kita ni bukannya pandai mana pun zam..

    ReplyDelete
  2. I followed the recipe given exactly....i did not halve it. i pakai 3 biji telur. and water...err....tak taruk langsung. coz i just used pandan paste. zam tak campur dngn daun pandan. ohh...nak kena taruk air ekh??? oppss.....hehehehe.

    and ya maebe i terlebih masak....

    ReplyDelete
  3. Lahhh!!!!..Taruk pes pandan still taruk air lah dik!!!..no wonder dia nampak keras sebab kurang air..pes pandan tu, just to give the bau, but still need air..heheh..ok tak apa, u still got to do 'THE QUEST FOR PUTRI SALAT 3'..hehehe..

    ReplyDelete