Tuesday, August 10, 2010

NASI BERIANI

Assalammualaikum Wr Wb...

DIRGAHAYU SINGAPURA KU!!!!

Ya I know I'm a day late. 
The parade's kind of boring though.
Anyway, did this for everyone today.
Another first time tau...

Here goes
Nasi Beriani


Bahan-bahannya:

5 cawan beras basmathi - cuci bersih, rendam lebih kurang 20 min dan toskan
5 cawan air
20 gm rempah beriyani
- bancuh dengan sedikit air
2 biji bawang besar dimayang
1/2 inci halia dicincang
1 batang kulit kayu manis
5 sudu besar minyak masak
3 sudu besar minyak sapi
1/3 tin susu cair
garam secukupnya
sedikit pewarna kuning
2 helai daun pandan
- disimpul















Cara-caranya:



Panaskan minyak masak bersama minyak sapi. Masukkan kulit kayu manis, bawang besar dan halia. Tumis hingga naik bau.






Masukkan pula pes rempah beriani. Kacau hingga pecah minyak.






Panaskan rice cooker. Masukkan 5 cawan air bersama daun pandan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.






Masukkan beras Basmathi dan tanak hingga nasi hampir kering sedikit.





Masukkan susu cair dan gaul perlahan. Bila sudah hampir masak, buat beberapa lubang di nasi dan titiskan pewarna kuning di dalamnya kemudian tutup semula lubang tersebut. Teruskan tanak hingga masak




Bila nasi dah masak, masa nak hidangkan, boleh tabur bahan2 hiasan seperti daun pudina, daun sup, daun bawang, gajus goreng, kismis dan bawang goreng. 

Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah.

Rasanya just right for me.
Yang kurangnya cuma kuah Dalcha.
Kita makan dengan Ayam Masak Merah kita.
It would have been perfect kalau ada kuah Dalcha tu.
Nak tahu kenapa takde?
Pasal belum belajar lah.....LOL!

Wassalam

No comments:

Post a Comment