Monday, August 23, 2010

AYAM MASAK MERAH BEREMPAH

Assalammualaikum Wr Wb...

Yes.
A chicken dish. 
AGAIN!

Did this before Sahur just now.
It's actually for Iftar later.
Got an errand to do later on and I don't want to forgo my sleep earlier.
Thus I did it way much earlier and now, it is ready on the stove, awaiting to be re-heat.

Got the recipe from Kak Ayu.
Again!
Jangan marah ye Kak, asyik masak resepi akak je.
2 reasons why.
One, I will be confused thus undecisive if I keep referring to other blogs.
Two, all of Kak Ayu's recipes kena dengan tekak semua dalam rumah ni.
I think I will just finish doing all her recipe before moving on to another blog.
LOL!

This dish I guess is best eaten with Nasi Minyak.
The taste is a tad too sourish for me.

AYAM MASAK MERAH BEREMPAH
Resepi dari: Kak Ayu (curlybabesatisfaction.blogspot.com)


Bahan-bahannya:

Bahan Utama:
1 ekor ayam - potong ikut suka hati, goreng setengah masak. 
3 biji bawang besar - hiris bulat
3 biji cengkih
4 biji buah pelaga
3cm kayu manis
200gm tomato puree
4 biji tomato - dipotong (kita tak gunakan pasal takde)
2 batang serai - dititik
3cm lengkuas - dititik
garam dan gula secukupnya (pandai2lah taruk ikut tekak masing2. Macam kita ni yang tak suka masam2, kita lebihkan gula dan tambah serbuk perencah Pasti Sedap KNORR....masing2 punya selera....)













Bahan Kisar:
10 batang lada kering
4 biji bawang putih
3cm halia
2 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
(ni petua Arwah Nenek. Dia kata, kalau pakai ketumbar dengan jintan, seeloknya rendam terlebih dahulu. Paling kurang 30 min. Nenek selalu rendam semalaman.)













Cara-caranya:



Panaskan minyak dan dengan ungkapan Bismillahhirohmannirahim
masukkan kesemua rempah beradik.





Masukkan serai dan lengkuas. Tumis semua sampai wangi.





Masukkan bawang. Tumis sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau.





Masukkan secawan air. (kita lebihkan pasal nak lauk ni berkuah dan nak kurangkan masam)




Masukkan tomato puree. Masukkan ayam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul rata sampai sebati. Teruskan masak sampai kuah agak pekat. Bila dah pekat, kalau ada tomato, masukkan tomato lalu hiasi dengan bawang goreng, kacang peas dan hirisan daun ketumbar.


Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah.

Wassalam

1 comment: