Resepi ni sebenarnya asal dari Che Mat Gebu (klik) dan diberi nama
Blackpepper Beef with Capsicum.
Tengok pat blog dia macam menyelerakan.
Ala...semua yang dekat blog Che Mat semua sedap2.
Cantik2 pulak tu gambar nye, betul punya membangkitkan selera.
Kalau dibandingkan dengan gambar2 kita,
sigh...
sigh...
Che Mat ibarat kejora di awangan
Kita sekadar sebutir pasir di tengah lautan....
LOL!!!
Resepi kita ni takde capsicum memandangkan kita masak pukul 3 pagi untuk sahur.
Ala2 basic je kita punya blackpepper beef.
Tapi rasanya Alhamdulilah sedap.
Resepi yang kita sertakan ini adalah asal Che Mat Gebu punya yang complete.
I will state though which ingredients I omit out.
Harap maklum.
DAGING MASAK LADA HITAM
Resepi Asal dari: Che Mat Gebu (tiffinbiru.blogspot.com)
Bahan-bahannya:
500 daging batang pinang - dihiris, cuci dan toskan (kita pakai daging cubes yang jual pat NTUC.)
2 inci halia*
1 camca besar penuh lada hitam biji*
3 ulas bawang putih*(*ditumbuk lumat)
3 camca besar kicap cair
1 camca besar sos tiram
1/2 biji red capsicum - hiris kasar (kita tak ada)
1/2 biji yellow capsicum - hiris kasar (kita tak ada)
1/2 biji green capsicum - hiris kasar (kita tak ada)
2 biji bawang besar - hiris kasar
2 batang leek - potong kasar (kita tak ada)2 inci halia*
1 camca besar penuh lada hitam biji*
3 ulas bawang putih*(*ditumbuk lumat)
3 camca besar kicap cair
1 camca besar sos tiram
1/2 biji red capsicum - hiris kasar (kita tak ada)
1/2 biji yellow capsicum - hiris kasar (kita tak ada)
1/2 biji green capsicum - hiris kasar (kita tak ada)
2 biji bawang besar - hiris kasar
1/2 cawan air
1/2 sudu besar besar gula
Hirisan daun sup, untuk hiasan (kita tak ada)
Bawang goreng untuk hiasan (kita tak ada)
Cara-caranya:
Seperti yang tertera di atas, halia, bawang putih dan biji lada hitam ditumbuk lumat lalu dilumur ke daging. Masukkan juga kicap cair dan sos tiram. Perap sekurang2 nya 30 min.
Kita perap 1 jam setengah di peti sejuk.
Panaskan minyak dan dengan ungkapan Bismillahirohmannirahim, masukkan leek jika ada. Kemudian masukkan perapan daging bersama jusnya sekali.Kacau rata, kecilkan api kemudian masukkan air dan masak hingga daging lembut
Masukkan segala macam capsicum (jika ada), hirisan bawang. Tunggu hingga capsicum dan bawang layu. Kemudian perasakan dengan gula atau kicap cair untuk tambah masin jika perlu, dan apa2 serbuk perada jika ada. Gaul rata. Didih agar kuahnya pekat sedikit. Hidangkan dengan bahan2 hiasan jika ada.
Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah.
Mula2 cuma kita je makan.
Lepas tu Cik Din.
Entah tekak dia apa angin, dia cakap....
"....mmmm rasanya macam dengdeng...."
DENGDENG EKH?!?!?!?
LOL!
Ngigau kot, dengdeng pat Bazaar Geylang.
Anyway, dia cakap gitu je....mata yang lain2 semua jeling pat daging tu,
Min start hulur tangan ambik sikit.
Semua duk teruskan makan.
Dia rasa, lepas tu dia hulur lagi tangan, ambik lagi.
Lepas tu yang lain satu2 ambik sikit, sikit, sikit.....
sampai habis.
Selamat.
Wassalam
No comments:
Post a Comment