Monday, August 16, 2010

AYAM LEMAK KAK ENDOR

Assalammualaikum Wr Wb

Masuk ni dah 3 macam Ayam Masak Lemak kita masukkan pat blog ni.
Tapi yang ni, ada beza sikit pasal ni resepi turun temurun.
Arwah Nenek punya, entah mana dia belajar, thus the name.
Kita terjumpa buku masak Bik Idah yang lama dan bila belek2 terjumpa satu resepi...

"Lemak Ayam - cara mak masak masa kenduri"
BINGO!!!!

Ingatkan dah tak rasa lagi dah ayam lemak version yang ni. 
Rasanya macam Ayam Lemak Padang tapi ada beza sikit. 
Tak taulah macam mana nak terangkan.

Lauk ni sedap dimakan lepas beberapa jam dimasak.
Masa tu, rempah dia dah sebati, santannya dan betul2 pekat dan rasanya....alahai.....terantuk Cik Kiah...

Apa-apa pun, nilah dia,
AYAM LEMAK KAK ENDOR


Bahan-bahannya:

Bahan Kisar:
 2 1/2 sudu besar biji ketumbar
8 tangkai cili merah
8 tangkai cili kering
1" halia
1/2" kunyit hidup
3 biji buah keras 
1" lengkuas
1 batang serai (tolong ekh, jgn nak masukkan sebatang terus dalam blender. hiris dulu.hehehe)
15 biji bawang merah 
6 biji bawang putih













Bahan-bahan lain:
1 ekor ayam - dipotong kecil....seperti biasa kita pakai kepak ayam je.
4 biji bawang merah - dihiris
8 helai daun limau - dikoyak-koyak
500 ml santan
jus dari 1-2 biji buah limau nipis/kasturi
garam, gula, serbuk perasa
minyak untuk menumis













Cara-caranya:




Panaskan minyak dan dengan ungkapan Bismillahhirohmannirahim, tumis hirisan bawang merah hingga garing.




Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan daun limau purut.


Tumis rempah hingga benar2 garing. Kemudian masukkan air setengah cawan. Tumis lagi hingga pecah minyak. Lakukan ini dua kali. Maknanya dah taruk air, dah pecah minyak, masukkan lagi setengah cawan air dan tunggu sampai pecah minyak lagi.




Tuang santan dan sedikit air lagi. Bubuh gara, gula dan serbuk perasa mengikut citarasa masing2.




Masukkan ayam dan perahan jus limau. Biar sehingga ayam masak. Api jangan besar2 sangat2 ye. Sekali sekala kacau agar kuah tak pecah santan.




Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah.

Lauk ni kita buat untuk buka puasa tadi.
Memadangkan kita masak di bulan puasa, masa buka tu, bila dah rasa, alamak, punyalah tawar hebeh. lol!
Lekas2 bawak gi dapur, panaskan kejap, tambah apa yang patut, barulah sesuai dengan tekak kita semua ni. LOL!

Wassalam

No comments:

Post a Comment