Monday, July 26, 2010

ROTI KIRAI DAN KARI AYAM

Assalammualikum Wr. Wb.

Today, Cik Kiah's daughter got married. 
Cik Kiah ni tak taulah apa pertaliannya tapi ada jugak bau-bau bacang. 
And she has been there in EVERY of my family events if she was invited.
Arwah Nenek pesan, "...kalau Kiah buat majlis, korg dijemput, jangan tak pegi. Dia tak pernah tak datang kalau aku jemput...."
Bik Idah asked me along but for some reason which will be explain in a sort while,
I decided not too.
When she came back she said,
"Sayang kau tak ikut...ramai orang racecourse turun...bla bla bla.....Anak nya kahwin orang putih. ....bla bla bla.....ada dikir barat...."
JENG JENG JENG....

You see, Cik Kiah's youngest son, Erfin, is ALSO from dikir barat. 
From Mak Yong Kedek.
Arr.....kenalah tadi tu dorg turun full force and DIA ada.....
Nasib baik lah kita ni tak ikut.

Enough of the blabbering (but hey...It's my blog!).
Extra rajin today and decided to do Roti Kirai with Kari Ayam.
Another successful first time attempt!

Another pat at the back Zam!

KARI AYAM


Bahan-bahannya:

Bahan menumis:
6 ulas bawang merah kecil - dimayang
4 ulas bawang putih -
dimayang
3 cm halia -
dimayang
3 tangkai daun kari
(kita tak pakai langsung)
3 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga 















Bahan Utama: 
1 ekor ayam - potong 12 (seperti biasa, kita pakai kepak ayam je)
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk cili atau cili kisar
2 cawan santan
5 biji ubi kentang
- belah ikut suka hati.
3 biji tomato
- belah 4 (kita tak pakai)
1/2 cawan perahan air asam jawa
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak untuk menumis 





Dalam balang tutup merah ni asam jawa. Janganlah pakai semua ye. Agak2 lah. Malas nak keluarkan masa petik gambar ni.







Cara-caranya:





Panaskan minyak dan dengan ungkapan Bismillahhirohmannirahim, masukkan rempah 4 beradik (cengkih, pelaga, kayu manis, bunga lawang)










Masukkan bawang, bawang putih dan halia yang telah dimayang kesemuanya. Tumis hingga naik bau.









Masukkan rempah kari dan serbuk jintan manis. Masukkan juga cili kisar yg dibancuhkan dengan perahan air asam jawa. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak.



 







Masukkan ayam dan kentang.









Masukkan santan. Biarkan hingga mendidih hingga ayam dan kentang empuk.

*Tips: Ini Bik Idah yang cakap. Kalau nak sedap, masa menumis sampai lah part ni, api takmo kuat sangat, biar rempah semua betul2 masak. Tips ini menjadi!





Perlahankan api dan biarkan hingga pecah minyak. Lepas tu kita derhaka sikit dari cara yang diberi,. Kita masukkan semangkuk air. Biar kuahnya cair sedikit. Kalau tak, kuahnya pekat sangat. Then again, terpulang pada citarasa masing2 ye.





ROTI KIRAI


Bahan-bahannya:

3 cawan tepung gandum
2 biji telur
3/4 susu cair Carnantion (atau brand sewaktu dengannya)
air secawan
secubit garam















Cara-caranya:

Gaul semua bahan. Nak senang pakai blend. Tahap2 ye. Jangan sekaligus. Takut tak muat.





Kemudian tapis adunan agar adunan tidak bergentil. Ini supaya adunan senang keluar dari acuan kirai apabila dikiraikan di kuali nanti dan tidak tersekat2.









Part ini lah paling seronok dan memenatkan. Hehehe. Gunakan sedikit minyak sahaja.
The end result terpulang pada anda semua. Kita lipat dua kemudian kita gulung. DAN, kita lapiskan dua keping jadi gulungan kirai kita tebal.






Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah. 

Hidangan ini sesuai dihidangkan masa ber-iftar di bulan Ramadhan yang akan datang.


 Wassalam
  

No comments:

Post a Comment