Wednesday, July 21, 2010

PUTRI SALAT / SRI MUKA

Dengan nada dan kesungguhan persis Aziz Sattar dalam filem
 Bujang Lapok apabila beliau memasak.....

"....SUCCESS....SUCCESS....SUCCESS!!!!!!!!!!"

Opps!
Lupa nak beri salam. Excited sangat...

Assalammualaikum Wr Wb semua......

Dengan ini kita dengan penuh kesyukuran serta rasa rendah diri  
(bangga sikitlah terhadap diri sendiri hehehe)
ingin mengisytiharkan bahawa 
Projek Putri Salat kita....
BERJAYA!!! 

Alhamdulillah....
First time cuba menjadi...sigh....anak bujang berkaliber saperlah ni...hehehe

Kuih ni favourite Arwah Nenek
Selalunya apa yang dia favourite, kita akan favourite jugak pasal benda favourite tulah yang akan disental ke mulut kita.

Masih ada cacat cela sikit...masih bole diperbaiki. 
Ala...first time babe....
Mastura Alwi pun bukannya buat first time terus perfect. hehehe. 
Practice makes perfect mah.....
Lagipun ni buat untuk makan sendiri. hehehe

Yang kasi resepi ni, Bik Erna
(bekas pembantu Arwah Nenek dan sekarang pembantu Mama Sue) kita.
Dia belajar dari Arwah Nenek.

Tapi kita came across another resepi from MAT GEBU . (kilik nama pat sini kalau nak gi blog dia)
Akan-akan sama so kita pakailah resepi Mat Gebu. Terima kasih ye Mat Gebu.
(Iskh! tgk dekni nye blog, bole jadi gila tau dengan koleksi pinggan mangkuk dia...gerammm......)
So tanpa membuang masa....inilah dia

PUTRI SALAT

 
Bahan Lapisan Bawah:

500 g beras pulut - direndam selama 30 minit
400 ml santan cair - satu kotak kecik santan Kara dikeluarkan isinya lalu kotaknya diisi air dan dicampur ke santan pekat yang dah dikeluarkan tadi
1 suda teh garam -
boleh kurangkan kalau nak
2 sudu teh makan minyak masak
















Bahan Lapisan Atas:

120g tepung gandum*
3 sudu makan tepung jagung*
(*disatukan dan diayak)
140g gula halus (boleh lebihkan sedikit kalau nak manis - kita suka manis so kita taruk 160g)
3 biji telur - kalau boleh yang gred A
450 ml santan pekat*
4 helai daun pandan, kerat kecil*(*dikisar halus dengan sedikit air dan tapis)
Beberapa titik pewarna hijau
1 sudu teh garam - boleh kurangkan kalau nak














Cara-caranya:

Panaskan kukusan. Toskan pulut dan masukkan dalam tin. Lagi afdhal kalau tin itu berukuran
(9 x 9 x 3) inci. (Kalau tak ada pakai yang akan-akan sama lah. Ini adalah agar kuih tu nanti tak tinggi sangat.) Kemudian masukkan semua bahan utk lapisan bawah, gaul dan ratakan pulut.














Kukus selama 25 - 30 minit. 














Keluarkan tin dari kukusan dan tekan sedikit supaya padat dan rata. Nak pakai tangan, pulutnya panas sangat so kita pakai sendok. Kalau ada glove itulah yang semolek-moleknya.














Taruk ketepi. 
Ni pulak untuk lapisan atas. 
Satukan tepung gandum dan tepung jagung lalu diayak.














Daun pandan dibuat seperti apa yang tertera di atas.



















Air pandan tersebut disatukan dengan tepung yang sudah diayak. Masukkan juga telur, gula, santan, sedikit pewarna hijau dan sedikit garam (part ni kita ada derhaka sikit pasal kita taruk santan dengan air pandan asing-asing. Sepatutnya disatukan. tapi tengok takde masalah jer so ok lor...)
Kacau menggunak whisk hingga adunan sebati dan rata.
Tapis adunan dan perlahan2 tuang atas pulut tadi. 


















Kukus 1 jam atas air mendidih. 
Gunakan api sederhana. Balut penutup kukusan utk mengelakkan air jatuh atas permukaan kuih. 













Masa menanti tu penuh debaran. 
Entah jadi ke tidak...hehehe.
Part kukus tu pun kita derhaka sikit. Kita kukus 1 jam 15 min. Nak betul2 lapisan atas tu kenyal.
Dah habis biar, keluarkan tin dari kukusan dan biarkan ia sejuk.
Atau istilah baking, rest. 
MACAM PAHAM ZAM! hehehehe

Seperti yang kita katakan, masih ada ruang untuk diperbaiki.
Misalnya the next time around akan kita bubuh lebih sedikit pewarna hijau agar warnanya lebih mengancam.
Dan akan kita pelajari macam mana nak buat kuih ni betul2 kenyal agar bila dipotong, cantik je hasilnya....
Macam pat Begawan Solo atau pat jemputan-jemputan kahwin.

Walau apa pun.....

PAT YOURSELF AT THE BACK ZAM!!!!

SYABAS PADA DIRIKU!!! heeee.......

The Aftermath....



Wassalam

No comments:

Post a Comment