Saturday, July 31, 2010

SPAGHETTI BOLOGNAISE ala ASIA

Assalammualaikum Wr Wb...

Penat tak terhingga.
Ini baru masak 3 macam lauk.
Macam manalah Arwah Nenek dulu masak untuk kenduri atau hari raya sorang2.
Makcik2 kita yang lain?
Ada....
Dorang pun tolong jugak.
Tolong bungkus....LOL!

Lauk2 tu semua tak sempat di-posing pasal dah kelam kabut.
Takpe, dah pesan dengan Aishah untuk click2 pat sana.
Kenapa kita tak pergi kenduri Arwah  keluarga kita?
Biar Allah saja yang tahu (mcm advertisement zakat MUIS).....LOL!

Anyway, semalam kita buat pasta.
Spaghetti Bolognaise.

VIVA ITALIA!!!!!!!
Tapi entah macam mana, rasanya ada pedas sikit dan ada iras2 kuah bone steak.
Mungkin banyak sangat tomato sos kot.
Walau apa pun it still look and taste bolognese thus the name,

SPAGHETTI BOLOGNAISE ala ASIA


Bahan-bahannya:

500 gram/ 1 bungkus spaghetti - rebus spaghetti dengan air yang dicampur sedikit minyak dan garam  (kita pakai yang 'angel hair', halus....jadi tak cepat muak)300 gram daging cincang
2 biji bawang besar - di potong dadu
3 biji bawang putih - dicincang
4 sudu besar cili kisar/ cili boh (kalau tahan pedas, taruk lebih, kalau tak, kurangkan)
3 biji tomato - didadu
2 sudu besar sos tomato Maggi
1 tin tomato paste
satu sudu teh serbuk bay leaves / 1 keping bay leave
garam dan gulu secukup rasa
Minyak untuk menumis (seafdhal-afdhalnya minyak zaitun ye)






gambar ni takde cili kisar/ cili boh ye. 
harap maklum.





dan ini adalah STAR OF THE SHOW kita yer....segelas susu HL. Jangan ketawa...try dulu baru tau sendiri.


















Cara-caranya:




Mulakan dengan Bismillahhirohmannirahim.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.






Masukkan bawang. Tumis hingga garing.







Masukkan cili kisar/cili boh. Tumis hinga pecah minyak.






Masukkan daging kisar. Gaul rata.






Masukkan segala macam bahan yang ada kena mengena dengan tomato. Sos tomato, tomato paste,
tomato segar yang telah didadu. Kacau rata.






Masukkan 'STAR OF THE SHOW'....segelas susu. hehehe






Masukkan serbuk bay leaves atau sekeping daunnya.
Tambah garam atau gula secukup rasa.
Gaul segaul-gaulnya. Rasa. Apa2 kurang pandai2 tambah ye....



Nak betul2 makan macam orang Italy, tuang keju parmesan diatas pasta apabila dihidangkan nanti. 

Hidangkan dengan penuh rasa kasih dan sayang.
Alhamdulillah.

Wassalam

No comments:

Post a Comment