Assalammualaikum Wr Wb...
Did Roti Boyan again.
But this time, I used Bro Rozzan's (click) recipe.
And I learnt my lesson the other time around.
The potatoes for the fillings are thoroughly cooked and mashed.
The last time I did, there were chunks of potatoes in my fillings.
Uncooked some more!!!
Uncooked some more!!!
Bahan-bahan:
Bahan-bahan untuk kulit roti:
650 gm tepung gandum
320 ml air suam-suam panas
60 ml minyak sayur
2 sudu makan minyak sapi
½ sudu teh baking powder
1 sudu teh gula
½ sudu teh garam
Cara-cara membuat kulit roti:
Bahan-bahan untuk inti:
1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek)
3 biji telur (kocok sedikit)
sedikit daun sup/bawang (dihiris)
2 biji bawang besar (potong dadu)
sedikit sayur campur (optional)
secukup lada putih serbuk
sedikit serbuk perencah PASTI SEDAP KNORR
(hehehe kita yang pandai2 taruk...derhaka punya budak! LOL)
garam secukup rasa
garam secukup rasa
Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatlah menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai.Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Boyan ini kekuning-kuningan.
Ada lagi satu cara dimana adunan tepung di-klim tepinya seperti epok2. Tapi itu kita tak kuasa nak buat. Kita buat macam cara di atas. Sengaja kasi intinya mampat dan kita buat macam mini-murtabak.
sedang azab digoreng |
Kita buat Roti Boyan ni dengan Sambal Tumis Ikan Bilis.
Resepinya boleh didapati di blog Abang Rozzan.
Rajin2 lah jenguk ye...
Tapi....
kita ada jugak buat lagi satu sambal.
Sambal Tumis Telur & Udang nenek kita....
JATUH BOII!!!!!!!
(my cliq of frens punya linggo...means macam terantuk gitu lah)
Wassalam
No comments:
Post a Comment