Assalammualaikum Wr Wb...
Arwah Nenek pernah cakap,
"Orang Boyan kalau tak tau makan Kuah Celok lebih baik jangan jadi Orang Boyan..."
Kuah Celok to the Boyanese people,
is like Tempe to the Javanese,
Pasta to the Italians,
Sushi to the Japanese,
Tandoori to the Indians,
and bla bla bla bla....
KUAH CELOK KACANG PANJANG
Bahan-bahannya:
kacang panjang secukupnya
2 biji buah keras - dikisar
1 1/2 inci kunyit hidup - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
1 inci belachan - dikisar
1 1/2halia - dikisar
sedikit cili kering - dikisar
2 keping asam keping/gelugor
garam dan perasa secukupnya
Cara-caranya:
Tumis bahan-bahan kisar. Masukkan air secukupnya (kita pakai 2 blender penuh). Masukkana asam keping. Bila mendidih, masukkan kacang panjang. Perasa dengan garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih Hidangkan bersama nasi panas dan sambal belachan....Fuhh......Jatuh boiii!!!!!!!
Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah
This was what my Arwah Nenek fed me ever since the first time I could eat rice.
Orang kata lauk ni versi Melayu adalah Lauk Asam Rebus.
Entah lah....agaknya kot....
Wassalam
salam muhibbah..
ReplyDeletesaya berkunjung dr blog ben, ternampak perkataan boyan, terus tertawan...maklumlah...saya pun anak boyan gak, belah ayah
kalau versi nenek belah ayah, kami ari-ari makan kuah celok kacang bendir.....kalau tak ada tak sah..
salam ziarah yer...
Salam Perkenalan Rahayu....
ReplyDeleteWah bestnye...dapat jumpa orang boyan jugak pat sini...terus bersilatuhrahmi yer...
kadang2 tu kalau nak perubahan arwah nenek ada juga pakai kacang bendir...pun 'nyaman'...hahaha
yang penting, apaa2 versi kuah celok pun, sambal belacan kena ada...tak gitu?
Terima kasih kerana sudi ziarah.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteChe CT pun terus masuk bila trbaca corat coret anak boyan ni. ada juga kenalan org boyan dan suka bila terbaca dr kompoi kak endor ni :)
ReplyDeleteKuah celok ni lagi sedap kalau letak ikan tongkol. tambah pulak letak kacang bender. sambal belacan jgn lupa. apa kata FIL nyaman.. kakan pak abik..hehehe. perghhh pengsan kalau makan... hihi. resipi dari MIL che ct juga org boyan singapura :)
Alhamdullillah, jazakallahu kheir for sharing...shall try this, rindu sangat lauk ni, lauk favourite arwah mak and bapak....
ReplyDeletewah thanks sis. memang mencari sangat kuah celok ni. saya asal penang, suami pure boyan. kena cuba ni. encik suami dah gaduh .. lama tak makan celok katanye
ReplyDeleteAssalamualaikum, rasa nak tergelak..nak tersenyum..sebab bangga ada orang boyan...akak pun orang boyan..boyan campur..mak boyan..bapak melayu...btw..salam perkenalan untuk semua...lps ni blh speaking boyan kt sini ya
ReplyDeleteSaya bukan orang boyan.. tapi suami saya boyan.. nak masak mcm senang tapi tulah... takut tak menjadi coz bapak mertua expert masak masakkan boyan ni...
ReplyDeletewahh best ..sy mak boyan bpk melayu tp boyan tetap dihati
ReplyDeleteMak boyan, bapak jawa speaking boyan....
ReplyDeleteheheh tak pandai cakap boyan....celok boyan .... sedap2
Alhamdulillah, bagi Saya memang Kuah Celok ikannya Yang pasti ikan Tongkol, dan lawannya dengan Buja Chappi, pasti nya dengan nasi panas2 mertua lalu Tak nampak😁👍
ReplyDeleteRamai gak org boyan...jrang2 dgr..ayah saya pun org boyan...
ReplyDeleteWow Power
ReplyDeleteNyaman sekali kalau di erok2 gitu pun ok..Lynn sini salam peekenalan
ReplyDeleteGengg..hahah
ReplyDeletewah boyan..nyaman nongku...
ReplyDeleteArapa bekna? been ages since the taste of kuah celok.
ReplyDeleteEson pebian..�� sy dan suami boyan jgk. Both arwah bpk dan bpk mertua original Boyan.
ReplyDeleteFuhhh.. lauk ni plus sambal belacan plus ikan goreng plys telur masin plus timun.....menendang dari spore ke Boyan,indon ah!!
ReplyDeleteorg boyan kalau tk masak celok atau semur ikan tongkol tk sah.. saya org boyan.. bpk boyan mak melayu.. atok boyan. bila atok bebual boyan saya faham tpi tk boleh nk ckp balik.. haha.. salam perkenalan saya nana dari singapura..
ReplyDelete