Wednesday, September 1, 2010

AYAM MASAK MERAH MADU

Assalammualaikum Wr Wb...

Nampak gayanya, kita ada satu lagi Al-Blog untuk kita khatam kan resepi2nya.

SALAM PERKENALAN MAMA!

Kita came across Mama Hawa punya blog masa kita tengah geladah blog Kak Ayu.
Dua2 akak ni saling berkongsi resepi.
Bestfriend agaknya dorang dua ni.
Blog Mama Hawa ni nampaknya menepati citarasa kita jugak.

Apa2 pun kita cuba lah satu resepi dari Mama Hawa.
Ayam Masak Merah Madu.
Alhamdulillah menjadi.
Kata orang Indon, MANTEP!!!

Cuma katanya masak merah, tapi kita punya tak merah pun....kenapa ekh Mama?
Mintak halal ye Mama taruk resepi pat sini.

AYAM MASAK MERAH MADU
Resepi Dari: mama-hawa.blogspot.com


Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - potong, cuci bersih lalu digoreng lembap bersama sedikit garam dan serbuk kunyit
2 sudu besar cili mesin (kita pakai cili kering, dikisar)
3 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1/2 in halia - dikisar
3 sudu besar madu 
air asam jawa/tomato sos 
1 sudu besar kicap manis 
1 labu bawang besar - dipotong bulat
garam secukup rasa
air secukupnya 
minyak
 
 











Cara-caranya:




Tumis cili giling / cili kering kisar hingga garing




Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing. Kemudian masukkan 1/2 gelas air dan garam secukup rasa. Tunggu hingga pecah minyak.





Masukkan kicap dan satu lagi cawan air.




Bila dah mendidih, masukkan pula perahan air asam jawa. Kacau sebati dan didih sampai pekat. Api biar sederhana. Jangan kuat2 pasal resepi ni pakai bawang, takut tak 'masak' rempahnya.





Bila kuah dah pekat masukkan madu. Gaul sebati Cik Kiah oi...





Masukkan ayam, gaul rata kemudian hirisan bawang. Masak hingga kuah tambah pekat dan bawang layu.




Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah.

Seperti biasa kita derhaka. 
LOL!
Part sebelum masukkan madu, kita masukkan satu sudu rencah Maggi Cukup Rasa. 
Saja je nak tambahkan rasa meaty nya...

Terima Kasih Mama!
Akan masuk buka lauk2-akan-buat-lagi.

Wassalam

3 comments:

  1. Salam Zam...hehehe project msk ayam merah madu ruper nyer.. okay pe nmpk sedap n merah jgk. Actually dlm msk ni bahan2 mengikut citarasa kita..kalau rasa2 kita nak pedas kite blh tambahkan atau pun kurangkan. Resepi kadang2 hanya panduan saja. Mama suka jgk kat blog Kak Ayu coz tak susah nak cari bahan2 n sometimes her receipe suits my taste buds..kira blood ah! hehehe. Anyway Zam u can C&P resepi from mama blog is u wish 2 :) Syabas!!! susah tau anak bujang nak masuk dapur :)

    ReplyDelete
  2. Hahahaha tersedak Zam bila Mama cakap blood...BLOOD KAPER!!!!!!!! LOL!

    Tulah...tengok2 both ur blog, resepinya pun suit my taste bud jugak.

    Terima Kasih Mama for letting me C&P resepi from ur blog. Terus keep in touch ok...

    ReplyDelete
  3. Hi Zamri,
    Hope everything is ok with you. Seems you are doing well now. Take care.

    Kassidy

    ReplyDelete