Thursday, September 2, 2010

KUAH CELOK

Assalammualaikum Wr Wb...

Arwah Nenek pernah cakap,

"Orang Boyan kalau tak tau makan Kuah Celok lebih baik jangan jadi Orang Boyan..."

Kuah Celok to the Boyanese people,
is like Tempe to the Javanese,
Pasta to the Italians,
Sushi to the Japanese,
Tandoori to the Indians,
and bla bla bla bla....

KUAH CELOK KACANG PANJANG


Bahan-bahannya:

kacang panjang secukupnya
2 biji buah keras - dikisar
1 1/2 inci kunyit hidup - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
1 inci belachan - dikisar
1 1/2halia - dikisar
sedikit cili kering - dikisar
2 keping asam keping/gelugor
garam dan perasa secukupnya













Cara-caranya:
Tumis bahan-bahan kisar. Masukkan air secukupnya (kita pakai 2 blender penuh). Masukkana asam keping. Bila mendidih, masukkan kacang panjang. Perasa dengan garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih Hidangkan bersama nasi panas dan sambal belachan....Fuhh......Jatuh boiii!!!!!!!

Hidangkan dengan penuh kasih dan sayang.
Alhamdulillah

This was what my Arwah Nenek fed me ever since the first time I could eat rice.
Orang kata lauk ni versi Melayu adalah Lauk Asam Rebus.
Entah lah....agaknya kot....

Wassalam


6 comments:

  1. salam muhibbah..

    saya berkunjung dr blog ben, ternampak perkataan boyan, terus tertawan...maklumlah...saya pun anak boyan gak, belah ayah

    kalau versi nenek belah ayah, kami ari-ari makan kuah celok kacang bendir.....kalau tak ada tak sah..

    salam ziarah yer...

    ReplyDelete
  2. Salam Perkenalan Rahayu....

    Wah bestnye...dapat jumpa orang boyan jugak pat sini...terus bersilatuhrahmi yer...

    kadang2 tu kalau nak perubahan arwah nenek ada juga pakai kacang bendir...pun 'nyaman'...hahaha

    yang penting, apaa2 versi kuah celok pun, sambal belacan kena ada...tak gitu?

    Terima kasih kerana sudi ziarah.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Che CT pun terus masuk bila trbaca corat coret anak boyan ni. ada juga kenalan org boyan dan suka bila terbaca dr kompoi kak endor ni :)

    Kuah celok ni lagi sedap kalau letak ikan tongkol. tambah pulak letak kacang bender. sambal belacan jgn lupa. apa kata FIL nyaman.. kakan pak abik..hehehe. perghhh pengsan kalau makan... hihi. resipi dari MIL che ct juga org boyan singapura :)

    ReplyDelete
  5. Alhamdullillah, jazakallahu kheir for sharing...shall try this, rindu sangat lauk ni, lauk favourite arwah mak and bapak....

    ReplyDelete
  6. wah thanks sis. memang mencari sangat kuah celok ni. saya asal penang, suami pure boyan. kena cuba ni. encik suami dah gaduh .. lama tak makan celok katanye

    ReplyDelete